Het standbeeld van Lotje

Op 7 maart 2012 werd het standbeeld van Lotje onthuld. Er was al langer het idee om een standbeeld van Lotje op te richten. De 20ste verjaardag was het ideale moment daarvoor. En 7 maart is effectief de datum waarop Lieve Baeten voor het eerst Lotje met haar karakteristieke kenmerken, zoals we ze nu kennen, tekende.

Ook de gemeente Zonhoven was zeer enthousiast over dit project. Zij hebben mee hun schouders hieronder gezet. Gerard Moonen werd aangesproken omdat hij in Limburg toch wel een zeer bekend bronskunstenaar is en hij zag het helemaal zitten om Lotje te vereeuwigen.

Waarom Zonhoven? Hier is Lieve geboren en heeft ze altijd aan Lotje gewerkt. Als plaats werd voor de bibliotheek gekozen. Lotje zal zich in de buurt van veel boeken vast thuis voelen.

Voor de inhuldiging werd een knutselwedstrijd uitgeschreven voor al de lagere scholen (kleuterklassen, 1e en 2e laarjaren) van Zonhoven. De werkjes waren allemaal even mooi en creatief. Toch konden er maar 10 klasjes winnen. Zij hebben mee genoten van de festiviteiten in de evenementenhal, als voorbereiding van de inhuldiging.